perjantai 12. syyskuuta 2014

Toisen kerran ansaan



Heti mustikkaisen leivonnaisen jälkeen toinen ajankohtaan sopiva herkku. Koska kotimaan omppukausi on kuumimmillaan, olisi minusta suorastaan synti jättää hyödyntämättä hyvä leipomusraaka-aine.

Tähän ansaan päädyin jo toistamiseen. Alkukesästä piirakan pääosassa oli raparperi, tällä kertaa siis omena. Ei heti muistu mieleen helpompaa ja herkullisempaa ohjetta. Tähän ei tarvitse edes vatkainta, ja siltikin se vie kielen mennessään. Ja onpahan piirakka sen verran mehukas kermarahkan takia, ettei se välttämättä tarvitse vaniljakastiketta tai -jäätelöä kyytipojaksi.

Nämä varioitavat ansa-piirakat ovat todellakin päätyneet tämän talouden vakioresepteihin.




OMENA-ANSA

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g voita

150 g vaniljajugurttia
1 muna

Täyte:
noin 1/2 l omenapaloja
2 prk (á 250 g) kermarahkaa
1 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle:
puolet pohjataikinasta


Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Puoleen litraan meni noin viisi kotimaista omenaa.

Sulata voi.

Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää sulatettu voi sekoittaen joukkoon.

Ota pohjataikinasta puolet toiseen astiaan. Lisää toiseen puoliskoon yksi kananmuna ja vaniljajugurtti. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja painele voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 30 cm ja korkeus noin 4 cm).

Ripottele omenat pohjan päälle.

Sekoita rahka, sokeri ja kananmunat keskenään. Lisää seos omenakuutioiden päälle.

Aivan päällimmäiseksi murustele jäljelle jäänyt pohjataikinan puolikas.

Paista piirakka kypsäksi uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuutin ajan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti