tiistai 5. elokuuta 2014

♥ Mantsikkakaakku ♥



Mansikkatäytekakku kotimaisista tuoreista mollukoista kuuluu kesän tähtihetkiin. Melko hassua, että jonkinasteisesta leipomisvimmastani huolimatta tein sellaisen tänä kesänä ensimmäistä kertaa itse. Vasta nyt! Ilmeisesti olen aiemmin päässyt mansikkakakulla riittämiin herkuttelemaan kyläreissuilla tai vanhempieni luona, ettei sen tekeminen ole tullut edes mieleen.

Täytyy myöntää, ettei tämä ihka ensimmäinen kakku aivan tyylipuhdas suoritus ollut. Olisi varmasti auttanut paljon, jos olisi ajoittanut pohjan paiston edelliselle päivälle. Kakun leikkaus ja täyttö helpottuu kummasti, jos pohja ei ole aivan uunituore. Ehti se sentään jäähtyä kunnolla, mutta oli turhan höttöistä leikattavaa.

Pohjan kostuttaminenkaan ei mennyt aivan nappiin, ohjeistuksesta huolimatta kummallisesti kitsastelin nesteen määrässä. Turhaan pelkäsin sellaista litimärkää kakkua, nyt siitä tuli hieman kuivakkaa. Tilanne parani ajan kuluessa ja joka tapauksessa kakku tuli tuhottua viimeistä murua myöten. Ei ollut sikäli katastrofi mutta opikseni otin.

Tämän leipomiskokemuksen jälkeen arvostukseni kaikkia kakuntekijöitä kohtaan jälleen taas nousi. Kakku ei nimittäin ilmaantunut pöytään tuosta vaan käden käänteessä.

Jotta on se huikean hieno taito, kun sen osaa.




MANSIKKAKERMATÄYTEKAKKU

Pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
vajaa 2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
noin 2 dl maitoa

Täyte:
5 dl kermaa
2 prk vaniljarahkaa
sokeria + vaniljasokeria maun mukaan

1 iso kypsä banaani
tuoreita mansikoita (ainakin parin litran verran)

Kuorrutus:
Täytteestä jäljelle jäänyttä kermarahkaa


Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin mitä kananmunista tuli ja kaada se vatkauskulhoon.

Mittaa lasiin yhtä paljon kuin sokeria vehnä- ja perunajauhot. Vehnäjauhoja ensin 50-75 prosenttia ja loput perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhe ja sekoita.

Kaada rikotut kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota seos kuohkeaksi.

Lisää jauhot siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi mahdollisimman varovaisesti nuolijalla nostellen.

Levitä taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa vuoan päälle kannattaa laittaa leivinpaperi, ettei pinta pääse tummumaan liikaa.

Pohja kannattaa kumota vuoasta sen vähän jäähdyttyä uunista ottamisen jälkeen.

Täytettä varten lohko mansikat ja banaanit. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja yhdistä rahkat ja sokerit sen joukkoon.

Leikkaa kakku pituussuunnassa kerroksiin. Kostuta ja täytä välit pohjasta aloittaen. Asettele banaani- ja mansikkalohkoja pohjalle ja levitä kermatäytettä niiden päälle. Toista tämä kerros kerrokselta.

Kerroksien täytteiden jälkeen koristele kakku jäljelle jääneellä kermarahkalla ja mansikoilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti