torstai 25. lokakuuta 2012

Juuripersiljakeittoa - toinen kerta toden sanoi


Ihme keittofriikki olen minä. Aina päästessäni maistelemaan oikein hyvää keittoa, varsinkin kasvissosekeittoja, iskee kauhea halu tehdä samanlaista itsekin. Tämäkin juuripersiljasosekeitto on matkimisyritys Figarossa syödystä alkukeitosta.

Niin tosiaan, Figarosta sen verran, että kävimme siellä blogityttöporukalla nauttimassa ravintolapäivän palkkaamme. Eli piirakoista saadut tulot hyödynsimme parhaalla mahdollisella tavalla syömällä pitkän kaavan mukaan illallista. Se oli hauska ja nautinnollinen reissu se!

Sitten takaisin tähän keittoon. Itseasiassa sopan apinointi onnistui lähelle vasta toisella yrittämällä. Keitto numero yksi oli hyvää, tein sen samalla kaavalla kuin mustajuurikeiton, mutta sillä tavoin tehtynä juuripersilja ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Sen maku puski keitosta liian voimakkaasti ja ei ainakaan minun makunystyröitä niin kutkutellut.

Sen takia ajattelin tällä kertaa pyöristää makua lisäämällä muutaman perunan sekaan. Täyteläisyyttä ja myös tasaisuutta keitolle antoivat sulatejuusto ja ranskankerma. Nyt keitto onnistui jopa yli odotusten, joten kannatti sinnikkäästi antaa juuripersiljalle toinen mahdollisuus.

JUURIPERSILJAKEITTO

1 pienehkö purjo
1 iso valkosipulinkynsi
öljyä
noin 400 g juuripersiljaa
4 keskikokoista perunaa
1/2 luomukasvisliemikuutio
1/2 pkt Koskenlaskija -sulatejuustoa (voimakas)
200 g ranskankermaa
mustapippuria
(suolaa)

Kuori ja pilko juuripersiljat ja perunat. Perunat jätin huomattavasti isommiksi kuin juuripersiljat niiden kypsymisajan huomioon ottaen. Pilko sipulit ja kuullota niitä pehmeämmäksi öljytilkassa kattilassa.

Lisää sitten juurekset kattilaan sekä vettä tarvittava määrä ja puolikas liemikuutio. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes juuripersiljat ja perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto.

Lisää sulatejuusto keiton sekaan, lieden tehoa voi tässä vaiheessa kääntää pienemmällä. Hämmennä niin, että juusto sulaa joukkoon. Lisää myös ranskankerma ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoile keitto esimerkiksi tuoreen timjamin ja oliiviöljyn kera.

3 kommenttia:

  1. Sulla on aivan upeita astioita, tässä postauksessa ja siinä paimenen piiraassa jäi kans mieleen. Keitto kuulostaa ihanalta! Juuripersilja on vieras minulle..

    VastaaPoista
  2. Keitto kuulostaa ihanalta, laitan ohjeesi korvan taakse. Juuripersiljaa en ole minäkään koskaan kokeillut.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanista kommenteista!!
    Näin syksyisin on tullut kokeiltua näitä vähän harvinaisempiakin juureksia kokkailuissa, taitavat muina aikoina olla huonommin saatavilla. Kivaa vaihtelua esim. keittoon saa tällä juuripersiljalla :)

    VastaaPoista