keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Piti olla keitto, tulikin kakku


Reilunkokoisesta kurpitsalohkosta oli tarkoitus tehdä keittoa. Viime syksynä tykäistyin tähän kurpitsakeittoon ja sitä pitikin silloin tehdä useamman kerran. Nyt halusin etsiä uuden, toisenlaisen reseptin ja päädyin selaamaan sivuja, joissa oli 100 erilaista kurpitsaohjetta.

Äkkisilmäyksellä suurin osa resepteistä oli makeille herkuille. Taisin jo siinä vaiheessa unohtaa keiton. Silmäni jumittuivat herkullisen näköisen marmoroidun suklaa-kurpitsakakun kohdalle. Raaka-aineiden pikaisen tarkastuksen (löytyivät, ei tarvinnut kauppareissua) ja ohjeen kääntämisen jälkeen olinkin jo mittailemassa jauhoja kuppiin.

Huomautuksena noista mitoista todettakoon, että käytin US cup -mittalusikoita, joten kirjasin ne tänne samaan tapaan kuin alkuperäisessä ohjeessakin. 1 US cup vastaa 2,4 desiä, eli se ei ole sama mitä me ollaan totuttu kuppina käyttämään (vertailun vuoksi 1 kpp=1,5 dl). Näyttää vaan vähän hassulta tuossa ohjeessa, kun on sekaisin "cupit" ja suomen kieli.

Anissetelta löysin kätevän muuntotaulukon. Sitä käyttämällä muutin ohjeen yksiköt grammoihin/deseihin (näkyvät suluissa). Se helpottaa aineiden mittaamista, jos US cup -mittalusikoita ei ole käytettävissä.


SUKLAINEN KURPITSAMARMORIKAKKU

(Huom. ohjeessa käytetty US cup=2,4 dl)

1 1/4 cup kurpitsasosetta valutettuna (3 dl)
1 cup sokeria (200 g tai 2,4 dl)
1 cup fariinisokeria (220 g tai 2,4 dl)
1 1/2 cup margariinia (350 g)
5 kananmunaa

1. kulhoon:
1 3/4 cup vehnäjauhoja (220 g tai 4,2 dl)
3 tl kurpitsapiirakkamaustetta (kts. ohje alla)
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
ripaus suolaa

2. kulhoon:
1 cup vehnäjauhoja (125 g tai 2,4 dl)
3/4 cup kaakaojauhoa, sokeroimaton (125 g tai 1,8 dl)
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa

1 1/3 cup maustamatonta jogurttia (320 g tai reilu 3 dl)

vuoan voiteluun rasvaa ja korppujauhoa
koristeluun valkosuklaata

Keitä/höyrytä kurpitsan palaset pehmeiksi ja soseuta. Valuta sosetta siivilässä, ettei se jää turhan vetiseksi.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Jaa jauhomäärät valmiiksi kahteen eri kulhoon.

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ensin kuohkeaksi, lisää joukkoon molemmat sokerit ja jatka vaahdottamista. Vatkaa lopuksi kananmunat sekaan yksitellen. Ota seoksesta puolet toiseen kulhoon. Tämän jälkeen ei enää tarvitse käyttää vatkainta.

Lisää ensimmäiseen puolikkaaseen kurpitsasose, 1. kulhon jauhoseos (kannattaa lisätä erissä) ja 1/3 cup jogurttia. Sekoita ainekset tasaiseksi.

Lisää toiseen taikinakulhoon 2. kulhon jauhot sekä 1 cup jogurttia. Sekoita tämäkin hyvin.

Laita kerros (noin kolmasosa) vaaleampaa taikinaa kakkuvuoan pohjalle. Lisää sen päälle suklaista taikinaa köntteinä. Voit varovasti tehdä marmorikuviointia veitsen kärjellä. Toista kerrokset kunnes kaikki taikinat ovat vuoassa.

Paista 175 asteessa 45-55 minuuttia.

Koristelin lopuksi jäähtyneen kakun sulalla valkosuklaalla.


Luulen, että kurpitsapiirakkamausteen tilalla voisi aivan hyvin käyttää piparkakkumaustetta jos ei halua alkaa mausteita mittailemaan. Piparkakkumauste sisältää pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä.

Itse mittasin alla olevan ohjeen mausteet, kerran niitä jokaista sattui kotoa löytymään. Tein tuosta ohjeesta puolikkaan annoksen ja se riitti tähän kakkuun hyvin.

KURPITSAPIIRAKKAMAUSTE

2 rkl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua neilikkaa

Mittaa kaikki mausteet johonkin kannelliseen astiaan (pienet muoviset kipot ovat käteviä) ja sekoita hyvin suljettuna.

Kurpitsasoseesta sen verran, että en edes tiedä, saako sitä valmiina kaupasta. Ohjeessa nimittäin käytettiin tölkissä myytävää sosetta, mutta kakku onnistui aivan hyvin myös itse kurpitsan soseuttamalla. Valutus auttoi varmaan paljon, ainakin soseesta tuli näin huomattavasti kiinteämpää.

Kakku oli todella täyteläisen makuista, suklaaosio varsinkin. Olen aina tykännyt maustekakuista, mitä tuo kurpitsaosio hyvin paljon muistuttaa, joten kaiken kaikkiaan varsin herkullinen kahvikakku. Toki makunsa puolesta se kävisi ehkä paremmin vuoden loppupuoliskolle kuin näin alkusyksyyn.


Sosetta jäi melkoisen paljon ylimääräistä, eihän ohjeeseen sitä kaivattu kuin reilu kupillinen. Lykkäsin loput soseesta kattilaan, lisäsin joukkoon vähän kasvislientä ja maustoin tutulla kaavalla suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää ja cayennepippuria käyttäen. Sipulijauhetta laitoin myös. Annoin keiton kiehahtaa ja lisäsin lopuksi vielä lorauksen ruokakermaa. Pari pikkuannosta keittoakin siis saatiin.

2 kommenttia:

  1. Oi! Tuo on varmasti todella todella hyvää! :)

    VastaaPoista
  2. Oli :) Sellaista mehukasta ja samalla tuhtia, ei pystynyt isoa palasta kerralla herkutella ;)

    VastaaPoista