torstai 6. syyskuuta 2012

Mustajuurikeitto ja chorizo-pähkinärouhe


Mustajuuri oli minulle uusi tuttavuus ja mieluinen sellainen. Maultaan se muistuttaa valkoista parsaa. En lähtisi yhdistelemään sitä muiden juuresten kanssa, jotta sen oma hentoinen maku pääsee oikeuksiinsa.

Sen vuoksi tällainen yksinkertainen kolmen raaka-aineen resepti oli omiaan juuri tähän keittoon. Resepti löytyy Glorian ruoka&viini -lehdestä (07/2011). Puolitin ohjeen ja tällä määrällä tulee 3-4 pienempää annosta tai kahdelle kunnon lounas. Loistava valinta esimerkiksi alkuruoaksi.

Suosittelen mustajuuria pestäessä ja kuorittaessa käyttämään muovisia suojakäsineitä. Mustajuuret kuulemma tahmaavat voikukan varsien tavoin, joten näin näpit saa pysymään puhtaina.

KOLMEN RAAKA-AINEEN MUSTAJUURIKEITTO

500 g mustajuuria
3 dl voimakasta kasvislientä
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
(suolaa)

Kuori ja pilko mustajuuret kattilaan, jossa on valmiiksi vähän vettä ja loraus sitruunamehua tai etikkaa. Se estää juurten tummumisen. Kypsennä mustajuuret kattilassa kiehauttamalla ja soseuta ne tasaiseksi massaksi.

Lisää kattilaan kasvisliemi. Valmistin sen kuumentamalla kolme desiä vettä ja sekoittamalla joukkoon yhden kasvisliemikuution. Sekoita tasaiseksi mustajuurisoseen kanssa ja anna vielä hetken kiehahtaa. Lopuksi lisää ruokakerma sekä mustapippuria, tarvittaessa myös suolaa. Kasvisliemi tuo suolaisuutta hyvin, joten kannattaa maistaa keittoa ennen lisäämistä.


Keiton ohella tein myös nopean lisukkeen, joka osoittautui kuin pisteeksi iin päälle. Tämänkin ohje löytyy Glorian r&v:stä, eri numerosta tosin (07/2007). Muutin ohjetta vähän itselle helpommaksi, muun muassa kokonaiset pähkinät vaihdoin valmiiseen rouheeseen, sekä salviaa en laittanut niin runsaasti kuin ohjeessa.

CHORIZO-PÄHKINÄROUHE

1 dl hasselpähkinärouhetta
70 g chorizomakkaraa
1 1/2-2 rkl silputtua salviaa

Paahda hasselpähkinärouhe kuivalla pannulla. Paahtamisen jälkeen siirrä rouhe johonkin astiaan sivummalle odottelemaan. Paista seuraavaksi chorizoviipaleet/kuutiot rapsakaksi. Yhdistä lopuksi pähkinärouhe, makkarat ja tuore salvia.

Ripottele seosta keiton pinnalle.

5 kommenttia:

  1. Mustajuuri on itselle todella vieras raaka-aine, tätä voisin uskaltaa kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Uskalla ihmeessä, hyvää on!! Vähän sottaisempaa kuoria kuin esim. porkkanat mut vaivannäkö kannattaa. Viime syksynä jo yritin näitä jahistaa kaupasta mut silloin en niitä jostain syystä löytänyt.

    VastaaPoista
  3. Vau! Hieno idea. Tuota on ehdottomasti kokeiltava.

    VastaaPoista
  4. Mustajuurikeitto on ihanaa, mutta tuo keksimäsi lisuke nostaa keiton ihan varmasti uudelle tasolle - eli varastan idean, kiitos! ;-)

    VastaaPoista
  5. Itsekin innostuin valtavasti tästä uudenlaisesta keiton lisukkeesta. Vaihtelua krutongeille, siemenille ym.
    Kiva homma vaan jos innostuu jostain ideasta, näitä saa (oikein mielellään vieläpä) varastaa ;)

    VastaaPoista