lauantai 14. huhtikuuta 2012

Ribsejä ja varhaiskaalisalaattia


Grillikautta haikaillessa näistä ribseistä tuli mieleen viime juhannuksen grillailut. Ne olivat edelleenkin hurjan hyvää herkkua. On muuten kyseessä sellainen ruoka, mitä syö mieluusti vain lähimpien ihmisten läsnäollessa, sormet ja naama kivasti tahmaisena.

RIBSIT UUNISSA (kahdelle)

1 kg porsaan luista kylkeä

keittoliemi:
vettä
muutama lehtisellerin varsi
lantun palanen
1 sipuli lohkoina
1 porkkana paloiteltuna
1 laakerinlehti
1/2 rkl suolaa
1/2 tl kokonaisia maustepippureita

marinadi:
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/2 rkl tummaa siirappia
1/2 rkl paprikajauhetta
1/2 rkl Dijon-sinappia
1/2 rkl Worcestershire-kastiketta
1/2 rkl tomaattipyreetä
1/2 rkl savuaromia (Hickory Liquid Smoke concentrate)
1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl suolaa
ripaus cayennepippuria

Mittasin kylmää vettä riittävän suureen kattilaan. Lisäsin lihat ja kiehautin. Hetken päästä kiehuvan veden pintaan oli muodostunut vaahtoa, minkä sitten poistin. Tämän jälkeen lisäsin kattilaan muut liemen ainekset.

Annoin kiehua noin kolme varttia. Tässä välissä sekoittelin marinadin ainekset pieneen kippoon. Tarvittavan kiehauttamisen jälkeen poistin lihat kattilasta ja asettelin ne uunivuoalle. Sivelin marinadia pintaan ja paistoin 225 asteessa noin 20-30 minuuttia.

Puolessa välissä paistoa käänsin lihapalat ja sivelin marinadia toisellekin puolelle. Paistoaikaa taisi olla reilumminkin kuin tuo puoli tuntia, sillä lihat kärtsähtivät toiselta puolelta hieman liikaa.

-----

Keittoliemi kannattaa ehdottomasti säästää. Se käy myöhemmin lihaliemikuution asemesta johonkin muuhun kokkailuun. Tein niin, että lihojen poiston jälkeen jatkoin liemen kiehuttamista hetken aikaa ja lopuksi siivilöin sen eri astiaan. Nyt jääkaapissa odottaa reilu annos lihalientä seuraavia keitoksia varten.

Ribsien ja keittoliemen todella hyvistä ohjeista on kiittäminen Hiidenuhman keittiössä -blogia. Ribsien teko ei ollut vaativaa mutta aikaavievää. Viikonloppuruokaa.

Lisukkeeksi halusin kevään ensimmäisestä hankkimastani varhaiskaalista tehdä salaattia, johon idean nappasin Chicling -blogista.

-----

VARHAISKAALISALAATTI

noin 500 g varhaiskaalia
1 prk kermaviiliä
maustepippuria
dijon-sinappia
suolaa
kevätsipulia
sitruunamehua

Maustoin kermaviilin ja annoin hetken aikaa makujen tasaantua viileässä. Pilkoin kaalin hyvin ohuiksi suikaleiksi. Sekoitin kermaviilikastikkeen ennen tarjoilua kaalin joukkoon.

-----

Muita lisukkeita olivat uunipaahdetut potut ja lanttutikut. Potut olivat edellisten kokkailujen jäämistöä ja siis jo keitettyjä. Sekoittelin öljystä, valkosipulijauheesta, sipulirouheesta, mustapippurista, suolasta ja kuivatusta basilikasta maustemarinadin perunoille ja paistoin lihojen seurana (vähemmän aikaa kuitenkin).

Lantut tein kuten potutkin, mausteena tosin vain mustapippuria ja kuivattua timjamia.

2 kommenttia:

  1. Mua ärsyttää kun nuo ribsit on niin kalliita. Siis siihen nähden paljonko niissä on lihaa. Meillä aina lapsena syötiin näitä usein kun isä oli lihamestarina ja nuo oli ihan sellaista rupulihaa mitä sai varmaan viedä ilmaiseksi kotiin tms. Niin nykyisiin saa sitten maksaa itsensä kipeäksi tästä herkusta :(

    Siitä munasalaatista: siellä alkuperäisessä ohjeessa lukikin että sopii perunasalaatin korvaajaksi karppaajalle, mutta miksi ei myös ihan normaalisyöjälle. Vähän vaihtelua siihen iänikuiseen perunasalaattiin :)

    VastaaPoista
  2. Nyt kun mainitsit niin hoksasin itsekin miten kalliit ne rimpsuluut onkaan. Eipä sitä syömistä liikoja ole tuossakaan kilon satsissa mitä meillä oli. Vähänkin isompi porukka kyseessä niin näitä saa varata useamman kilon. Harmi tosiaan tuo hinnoittelu.

    Se munasalaatti on pakko testata tässä lähiaikoina!

    VastaaPoista