maanantai 16. huhtikuuta 2012

Porkkanamuffinssit tuorejuustotäytteellä


Viime sunnuntai alkoi hassusti. Kun kurottauduin ottamaan kahvimaitoa jääkaapista, tuorejuustopaketti tipahti oven hyllyköstä alas. Kummasti se sama purkki on useamman viikon siinä samalla hyllyllä pysynyt. Tuona sunnuntaina se sitten läsähti jalkojen juureen ja halkeamahan siitä syntyi paketin kylkeen.

Siitä tuorejuustosta tämän kertaiset leipomiset siis alkoivat. Heti tuumailemaan mitä juustosta nyt tekisi, lähiaikoina se olisi kuitenkin käytettävä. Ja mitään muutahan (varsinkaan maustamattomasta) tuorejuustosta ei voi tehdä kuin jotain makeaa leivonnaista..? Jep jep.

Muistelin siinä silmiä aukoessani ja kahvia hörppiessäni yhtä mukavaa blogia, missä oli kivoja makeiden leipomusten reseptejä. Blogi löytyikin (Merry morning!) ja sieltä tuorejuustoinen muffinssiohje. Eipähän siinä sitten muuta kuin leipomishommiin.

"Osa tuorejuustosta päätyi muffinssien sisuksiin. Käytin täytteen sokerina palmusokeria, siitä tuo rusehtava väri."

PORKKANAMUFFINSSIT TUOREJUUSTOSYDÄMELLÄ (12 muffinssia)

1. kulhoon:
vajaa 2 1/2 dl vehnäjauhoa
reilu 1/2 tl leivinjauhoa
1 tl soodaa
1 tl kanelia
reilu 1 1/2 dl sokeria

2. kulhoon:
2 kananmunaa
1 dl öljyä
vajaa 2 1/2 dl porkkanaraastetta
vajaa 1 dl pähkinärouhetta
(lisäsin myös noin 1/2 dl maustamatonta jogurttia)

tuorejuustotäyte:
200 g tuorejuustoa
1 kananmunan keltuainen
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

(pähkinärouhetta koristeeksi)

Näiden tekeminen on helppoa. Sekoita ensimmäisen kulhon ainekset. Alkuperäisessä ohjeessa oli myös muskottipähkinää, olisin itsekin sitä ehdottomasti laittanut, mutta harmillisesti se oli loppunut. Sokeria ehkä laittaisin myös ohjetta reilummin.

Sekoita sitten toisessa kulhossa kananmunat, öljy, porkkanaraaste ja pähkinärouhe. Yhdistä ykkös- ja kakkoskulhon ainekset keskenään ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa tosiaan taikina tuntui liian jämäkältä, sillä lisäsin jogurttia lorauksen. Tykkään, että taikina on tarpeeksi notkeaa ja täten helposti annosteltavissa.

Annostele muffinssivuokien pohjalle taikinaa. Sekoita tuorejuustoon keltuainen ja sokerit. Lusikoi nokare täytettä muffinssitaikinan pohjan päälle. Täytä muffinssit vielä kerroksella taikinaa, niin että noin 2/3 vuoasta on täynnä. Ripsauta halutessasi muffinssien päälle jotain koristeeksi, esimerkiksi pähkinärouhetta.

Paista muffinsseja 175 asteessa 18-20 minuuttia.

"Usein raapustelen netistä löydetyt ohjeet sudokulehden sivuille. Se kun tuppaa aina lojumaan keittiön pöydällä. Edelleenkin se paha tapa mulla täytellä ruudukoita syödessä."

Muokkasin alkuperäistä ohjetta muuttamalla kupit deseiksi ja vähensin määrää yhden kolmanneksen. Melkoisia laskutoimituksia siihen aikaan aamusta. Ajattelin, että jos muffinssit maistuvat vähänkään oudolle, vika löytyy varmasti näistä jakolaskuista ja ynnäilyistä.

Mutta ilmeisesti laskin kutakuinkin oikein, sillä maku oli oikein hyvä. Ja koostumuksesta tykkäsin myös. Ei olleet liian kuivia. Suurin osa muffinsseista päätyi työpaikan kahvipöytään tarjolle.

Ainut mitä en tajunnut ottaa huomioon ollenkaan, oli tuorejuustotäytteen määrä. Äkkiseltään ajateltuna, jos ohjeen muita aineksia vähentää mutta täytettä ei, niin täytettä jää yli. Ja ihan reilusti jäikin. Tuo ei vaan käynyt silloin mielessä. Niinpä sitten muffinsseja täytellessä sain taas ihmetellä mitä sille pirun tuorejuustolle tekisi. Eikö se lopu koskaan?

Melkein jo siinä vaiheessa luovutin, mutta mieleen onneksi pälkähti toissapäiväinen jäädyke, joka vähän epäonnistui. Sekoitin tuorejuuston sekaan hieman maustamatonta jogurttia ja reilusti kinuskikastiketta. Kaadoin massan minikokoiseen, kelmulla vuorattuun vuokaan (vetoisuus 1 1/2 dl) ja annoin sen jäätyä pakastimessa muutaman tunnin.


Tämä olikin hyvä ratkaisu, kinuskijäädykkeestä tuli oikein makoisaa. Tosin ei yhtä hyvää kuin se mangojäädyke, kerman puuttuessa jäädyke maistui lähinnä kinuskilta ja tuorejuustolta. Tulipahan ainakin koko juusto käytettyä. Ja tällä kertaa kelmutus onnistui pikkuisen paremmin.

Luulen, että nyt jäädykkeiden ja muidenkin herkkujen teko on vähäksi aikaa tässä. Ainakin siihen asti, kun seuraava purnukka päättää tulla alas jääkaapista.

6 kommenttia:

  1. Täällä tulee tuotosta yksi toisensa jälkeen! Herkullisilta näyttää muffarit :) bloggerin ajastuskäytäntö on hirmu kätevä, voi etukäteen ajastaa postaukset eikä tartte joka päivä istua blogsaa päivittämässä :)

    VastaaPoista
  2. Juu, toisinaan näitä blogattavia juttuja syntyy kuin itsestään (ja ilman suurempia suunnitelmia) :) Toisinaan taas ei tunnu mikään onnistuvan, joko kokkailut menee jotenkin pöhkösti tai ei saa riittävän edustavia kuvia tms. Varmaan alkavalla keväällä on myös jotain tekemistä asian kanssa :)

    Itsekin saatan monta päivää muokkailla jotain blogitekstiä, aina ei kerkeä/huvita kerralla kirjoitella juttuja ja valkata kuvia. Harrastus kun vaan on niin voi tehdä silloin kun hotsittaa ;) Tuota ajastusta en olekaan kokeillut, sitäkin voisi tosiaan testata.

    Kiitos kommentista ja mukava kun piipahdit!

    VastaaPoista
  3. Lukijaksi kun aloin niin tulee käytyä useamminkin ;)

    VastaaPoista
  4. Tuorejuusto on meilläkin jääkaapissa pyörinyt jo useamman viikon, ja kellarissa on vielä porkkanoitakin. Tämä resepti kuulostaa aika varteen otettavalta vaihtoehdolta tuorejuuston käyttöön.:)

    Sinulla on siistin näköiset reseptimerkinnät. Minulla on kaikenlaisia paperinpaloja, joihin olen reseptimerkintöjä rustannut sellaisella käsialalla ja lyhenteillä, etteivät taitaisi apteekissakaan niitä selvittää.;)

    VastaaPoista
  5. Loistava ohje olis voinut kokeilla jos isä ei olisi allerginen pähkinöille:)Löytyykö sellaista reseptiä?

    VastaaPoista
  6. Sain juurikin tästä idean tehdä pitkästä aikaa porkkanamuffinsseja :) Nyt olisi koetestattuna toisenlainen ohje ja siinä ei ole pähkinää. Joten miltä kuulostas nämä: http://pikkuleijonajapuolivaltakuntaa.blogspot.fi/2014/02/popsi-popsi-porkkanamuffinsseja.html?

    Kiitti AnnaBeth kommentista!

    VastaaPoista