sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Kakkuja ylioppilasjuhliin

Minulta pyydettiin kakkuja ylioppilasjuhlia varten, ja tokihan suostuin, sen verran yllytyshullu ja innokas leipuri kun olen. Yllytyshullu sen vuoksi, koska tuota kakkuilukokemusta kuitenkin on melko vähän. Pienellä (ehkä enemmän kuitenkin hyvällä sellaisella) paniikilla siis ryhdyin perjantaina leipomispuuhiin.

Pari suolaista ja pari makeaa kakkua oli toivomuslistalla, ja tällaisiin juusto- ja voileipäkakkuihin yhdessä tuumin päädyttiin.


VALKOSUKLAA-DAIMKAKKU (Hellapoliisin ohjetta mukaillen)

Pohja:
200 g tummia täytekeksejä
75 g margariinia sulatettuna
2 rkl maitoa

Täyte:
2 prk Flora vispiä
1 levy Pandan valkosuklaata (130 g)
1 levy Maraboun daimsuklaata
2 prk vaniljarahkaa
tomusokeria
vaniljasokeria
8 liivatetta
vettä

Murskaa keksit ja lisää margariinisula joukkoon. Painele murska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle. Kostuta maidolla.

Vatkaa vispikermat vaahdoksi ja lisää vaniljarahkat sekoittaen. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa, rouhittu daimsuklaa ja vanilja- ja tomusokeria maun mukaan.

Liota liivatelehtiä viiden minuutin ajan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos kakun täytteeseen ja sekoita hyvin.

Kaada täyte pohjamurskan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.

Tiukan aikataulun vuoksi koristelut täytyivät olla todella helposti toteutettavat. Dr. Oetkerin valmiit ruususuklaakoristeet ja Fazerin tummasuklaarouhe sopivat kakun päälle hyvin.


Hedelmäkakun tein Mtv3:n Makuja -sivuston reseptiä muokkaillen. Tämän kakun kanssa meinasi käydä köpelösti hyytymisen suhteen, senpä vuoksi haluan kokeilla omaa versiotani joskus uudelleen ja toivottavasti silloin oikealla määrällä liivatelehtiä. Maku kuitenkin oli kohdillaan, ja tästä onkin tullut oma juustokakkusuosikkini. Ohjeena täytteen osalta tässä siis Makuja -sivuston kakku.

MANGOJUUSTOKAKKU

Pohja:
200 g kauratäytekeksejä
75 g margariinia sulatettuna
2 rkl maitoa

Täyte:
6 liivatelehteä
½ dl mangotölkin lientä
1 tlk säilykemangoa soseena (n. 250 g / 400 g)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa (2 tlk)

Päälle:
3 dl mangososetta (esim. lastenruokasosetta)
4 liivatetta

Murskaa keksit ja lisää margariinisula joukkoon. Painele murska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle. Kostuta maidolla.

Vatkaa ensin kerma ja tuorejuusto omissa astioissaan ja sitten yhdistä ne. Lisää joukkoon soseutetut mangot. Mausta seos.

Liota liivatelehtiä viiden minuutin ajan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan mangoliemeen. Kaada liivateseos kakun täytteeseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjamurskan päälle ja tasoita pinta.

Sen jälkeen tee päällys lioittamalla ensin liivatelehtiä viiden minuutin ajan kylmässä vedessä. Purista sitten liivatteista ylimääräiset vedet pois ja sekoita ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos mangososeeseen ja sekoita. Levitä sose täytteen päälle tasaisesti.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele esimerkiksi ananaskirsikoilla.

Suolaisina kakkuina oli jo aiemmin hyväksi havaituilla resepteillä valmistettavat tex-mex-voileipäkakku ja hyydytetty kinkkuvoileipäkakku. Ohjeet luettavissa täältä.

Tex-mex-voileipäkakku..


..ja kinkkukakku.


Onnittelut tuoreelle ylioppilaalle vielä tätäkin kautta ja erityiskiitos PLI:lle kakkuassistenttina toimimisesta!

3 kommenttia:

  1. Wow mitkä kakut! Varmasti ollut hyvä menekki! =)

    VastaaPoista
  2. Tuo mangokakku on niin hyvää. Se on ollut äitini vakioreseptejä jo reilusti yli kymmenen vuoden ajan ja vakiotavaraa meidän perheen juhlissa. Se ei petä koskaan ;-)

    Mahtavan näköiset kakut sinulla muutenkin, kyllä kelpasi juhlakalun juhlia

    VastaaPoista
  3. Kiitokset mieltälämmittävistä kommenteista! Samaa mieltä tuosta mangokakusta, se oli superhyvää. Ilmeisen suosittua taitaa olla, ainakin mitä kommentteja olen netistä lukenut. Eikä mikään ihme, sitä voi kyllä suositella helposti muillekin.

    VastaaPoista