sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Joulu: Paraisten piparkakut


Piparkakut tuovat ihanan joulun tuoksun kotiin. Jälleen kerran taikina raakana maistui paremmalta kuin paistetut piparit. Kumma juttu. Ja mainittakoon, että tänä vuonna en onnistunut polttamaan yhtäkään keksiä, se on huima saavutus se.

Jos aiempi lanttulaatikon ohje oli nykyaikaistettu, niin tämä ilmeisesti sitten on sitä aitoa vanhaa ruokaperinnettä. Resepti on Varsinais-Suomesta, tietenkin kun kyseessä on Paraisten piparkakut.

PARAISTEN PIPARKAKUT
(vanha ohje)

1 1/2 dl siirappia
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
1 tl inkivääriä
ripaus suolaa
1/2 rkl appelsiinin kuorta
250 g voita
200 g sokeria
2 munaa
2 tl soodaa
500 g vehnäjauhoja

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan, kiehauta ja jätä jäähtymään.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita jäähtynyt siirappi-mausteseos vähin erin voi-sokerivaahtoon ja vatkaa lisäysten välillä. Lisää munat yksitellen vatkaten.

Sekoita sooda pieneen erään jauhoja ja lisää taikinaan. Sekoita loput jauhot taikinaan. Anna taikinan kovettua viileässä yön yli. Kauli taikina pienissä erissä ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla kakkuja.

Paraisten piparkakun perinteisin malli on kukka. Paista piparkakut uunissa 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

2 kommenttia:

  1. Ihan samalla reseptillä paistoin itsekin viime viikolla (tai siis söin samaa taikinaa). Kyllä pipareista vaan tulee se oikea joulun tuoksu

    VastaaPoista
  2. Onnittelut arvontavoitosta blogissani :) Laitathan osoitteesi pikaisesti sähköpostiini vaahteran(at)gmail.com, niin saan paketin sinulle ennen Joulua!

    VastaaPoista