maanantai 26. joulukuuta 2011

Joulu 2011 ja kakku lämminsavulohesta

Jouluaattona olimme vanhempieni luona ja tänä vuonna paikalla olikin koko porukka kasassa. Joulupöydän antimet olivat taattuun tapaan runsaat, äitini oli loihtinut tarjolle mahtavan valikoiman perinteisiä jouluruokia. Tänä vuonna menu koostui mm. näistä:

- kinkusta,
- itsetehdyistä porkkana- ja lanttulaatikoista,
- karjalanpaistista,
- rosollista ja sen kastikkeesta,
- perus vihersalaatista (tuunattuna verigreipillä ja oliiveilla),
- sienisalaatista ja säilötyistä suppilovahveroista,
- karjalanpiirakoista ja munavoista,
- graavilohesta sekä
- lämminsavulohikakusta.

Jälkkärinä oli luumukiisseliä ja valkosuklaa-limerahkaa. Nyt kun joulupöydän tarjontaa näin jälkeenpäin muistelee, niin huomaa, että graavilohta, karjalanpiirakoita sekä kiisselin lisukerahkaa lukuunottamatta kaikki oli itsetehtyä.


Joulupöytä oli juhlavasti katettu ja koristeltu jouluvaloilla ja luonnosta poimituilla havuilla ja puolukanvarvuilla. Ne sopivat tosi kauniisti kattaukseen.


LÄMMINSAVULOHIKAKKU

pohja:
185 g hapankorppuja
100 g voita sulatettuna
maitoa kostutukseen

täyte:
n. 450 g lämminsavulohta
250 g maitorahkaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g ranskankermaa
200 g turkkilaista jogurttia
suolaa ja mustapippuria
(tuoretta ruohosipulia)
sitruunamehua
3 (4) liivatelehteä
tilkka vettä

koristeluun:
1 sitruuna viipaleina
muutama kapris varsineen

Kostutin hapankorput ensin maidolla. Korput pehmenivät sopivasti, näin ollen ne oli helppo murskata ja sekoittaa yhtenäiseksi massaksi. Lisäsin sekaan myös voisulan. Sitten painelin hapankorppuseoksen leivinpaperilla vuoratulle irtopohjavuoan pohjalle ja valmistin täytteen.

Pilkoin lohen pieniksi suikaleiksi. Sekoitin täytteen muut ainekset keskenään ja lisäsin lohisuikaleet sekaan. Tässä vaiheessa myös maustoin täytteen. Sitten lisäsin liotetut liivatelehdet tilkassa kiehuvaa vettä täytteeseen hyvin sekoittaen.

Tämän jälkeen kaadoin täytteen hapankorppupohjan päälle ja tasoitin pinnan. Kakku sai hyytyä yön yli jääkaapissa. Jos tekisin kakun juhlapöytään kahvin kanssa tarjottavaksi, laittaisin liivatteita ainakin neljä kolmen sijaan, sillä tavoin siitä tulee hieman jämäkämpi.

1 kommentti: