keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Häme: Ruskea sipulikastike

Toukokuu on jo yli puolenvälin ja nyt vasta ensimmäinen perinneruokakokeilu. Tässä on ollut työ- ja lomailukiireitä, niin ei ole millään joutanut keskittymään ruuanlaittoon. Mutta kerkeehän tuota vielä.

Toukokuun maakunnaksi valikoitui Häme ja ensimmäinen testiruoka on monikäyttöinen ruskea sipulikastike.


Alkuperäiseen ohjeeseen ei tietystikään nuo nakinpalaset kuuluneet. Nakit toivat mukavasti ruokaisuutta kastikkeeseen.

RUSKEA SIPULIKASTIKE

neljälle

1 iso sipuli
2 rkl voita
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
4 1/2 dl vettä
1/2 dl kermaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
ripaus valkopippuria

Hienonna sipuli. Ruskista voi kuumassa paistinpannussa kullanruskeaksi. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja ruskistaen. Lisää sipulit ja anna niidenkin ruskistua. Kun sipulit ovat vaaleanruskeita, nosta pannu lämmöltä ja lisää vesi kastiketta koko ajan sekoittaen. Nosta pannu takaisin liedelle ja keitä hiljalleen. Lisää kerma ja mausteet. Keitä vielä 5 minuuttia.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Mausteeksi laitoin suolaa ja maustepippuria, paprikamaustetta meillä ei ollut ja valkopippuria en jotenkin osaa yhtään käyttää. Sopi hyvin tuo maustepippuri nakkikastikkeeseen.

Taitaa olla aika "idioottivarma" ohje ruskeankastikkeen tekoon, jos minäkin onnistuin noin hyvin. Taisi olla peräti toinen kerta kun tällaista kastiketta valmistan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti