lauantai 5. helmikuuta 2011

Uusimaa: Runebergintortut


RUNEBERGINTORTUT

150 g voita
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja, josta puolet kaurakeksi- tai piparkakkujauhelmaa
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kahvikermaa

Koristeluun
mehulla notkistettua vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria, 2 tl sitruunamehua)

Vaahdota voi ja sokerit ja lisää munat yksitellen seosta välillä vatkaten. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää ne kerman kanssa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja annostele voideltuihin korkeisiin torttuvuokiin, pellillä oleviin tortturenkaisiin tai paperisiin leivosvuokiin. Leivosten määrä vaihtelee vuokien koon munkaan. Paina torttujen keskelle syvennykset ja pane niihin 1 tl vadelmahilloa per torttu.

Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut lisäämällä vielä keskelle vadelmahilloa ja pursota hillon ympärille sokerivesirengas.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Runebergin päivän kunniaksi leivottuja "nimikkotorttuja" ja samalla uusi maakunta, joka siis näin helmikuussa on Uusimaa. Täytyy tunnustaa, etten itse ole aikaisemmin näitä Runebergin torttuja tehnyt enkä sitten kouluaikojen tainnut syödäkään.

Maku oli pienoinen pettymys, mielestäni nämä eivät maistuneet juuri miltään, mitä nyt vähän piparkakulta. Toivoisin makealta herkulta enemmän muutakin makua kuin pelkän rasvaisuuden.

Koristelussa en mennyt perinteisen kaavan mukaan, vaan soveltelin hiukan. Hillona oli mummoni tekemää mustikka-metsämansikkahilloa ja sokerivesikuorrutuksen sijaan käytin Dr.Oetkerin valkosuklaatahnaa. Tahnakuorrutus näyttää ihan nuudeleilta, olisi sittenkin täytynyt nähdä se vaiva, että olisi tehnyt ohjeen mukaan tomusokeri-sitruunamehuyhdistelmän.

1 kommentti:

  1. Tosi hienoja Runebergiläisiä :) En mä tietenkään älynnyt niitä Skyrejä kattoa sieltä maustamattomien rahkojen läheltä ;) No ens kerralla sitten... Vaikka kalliita ovatkin, niin täytyyhän niitä maistaa.

    VastaaPoista