lauantai 25. joulukuuta 2010

Mantelinen lanttulaatikko ja tikkunekut



Mantelinen lanttulaatikko Ilta-Sanomien Ruokalasta löytyneellä ohjeella:

* 1 kg lanttuja
* vettä
* suolaa
* ripaus muskottia
* ripaus neilikkaa
* suolaa
* 1 dl mantelirouhetta
* 3 rkl siirappia
* 1/2 dl korppujauhoja
* 1 dl kermaa
* Vuoan voiteluun:
* voita tai öljyä
* Pinnalle:
* 1 dl mantelirouhetta
* 2 rkl voita

Kuori ja pilko lantut ja keitä ne vedessä, johon lisätty maun mukaan suolaa. Lanttujen kypsyttyä pehmeiksi, soseuta ne ja lisää muut ainekset. Kaada seos voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle mantelirouhetta ja voinokareet. Paista uunissa vajaassa 200 asteessa noin tunti (kunnes pinta näyttää kauniin ruskealta).



Tikkunekut Helsingin Sanomien ohjeella:

* 50 g voita
* 2 dl sokeria
* 2 dl kermaa
* 1 dl siirappia
* 1 dl mantelirouhetta

Sulata voi ensin kattilassa. Rasvan sulattua, lisää kerma, sokeri ja siirappi. Keitä seosta kunnes se kuumuu 127 asteeseen. Tähän menee joku tovi, ainakin 20 minuuttia taisi aikaa kulua. Jos ei ole lämpömittaria käytettävissä, voi oikean kuumuuden todeta hyytymiskokeella. Eli jos pisaran verran seosta jähmettyy sen pudottua kylmään veteen, kuumuusaste on oikea.

Lisää lopuksi mantelirouhe ja kaada seos leivinpaperista taiteltuihin tötteröihin. Tötteröt pysyvät hyvin pystyssä, kun latoo ne pystyyn esimerkiksi sokerilla täytettyyn kulhoon. Kaataessa seosta kannattaa pitää huolta ettei polta näppejään, sillä toffee on tulikuumaa. Seos jähmettyy yllättävän nopeasti, joten rivakka saa olla, muutoin massaa on vaikea saada tötteröihin siististi. Itse jäin ihmettelemään vähän liikaa ja lopputulos ja tikkunekkujen ulkonäkö on sen mukainen. Mutta maku on kohdillaan ja nämähän ovat siis supermakeita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti