tiistai 16. marraskuuta 2010

Pistaasi-piparkakut

Nämä piparit olisivat oivaa tarjottavaa pikkujouluissa. Oikein mukavasti sopivat nuo pähkinät jouluisen piparin makupariksi. Juuri tuo makea-suolainen makuyhdistelmä innosti testaamaan tätä ohjetta, joka on julkaistu Koti ja keittiö lehdessä (12/2004).



Tajusin siinä siirappia keitellessä etten ole aikaisemmin piparitaikinaa tehnytkään. Aika harvoin muutenkaan pipareita tulee syötyä, siis edes jouluna, kumpainenkaan ei hirveästi tykkää niistä. Se taikina onkin asia erikseen.. Sitä tuli syötyä melko lailla keksien teon lomassa ;)

Pistaasipikkuleivät

3/4 dl muscovado- tai fariinisokeria
1 dl siirappia
150 g voita tai margariinia
1 rkl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl hillottua appelsiininkuorta
1 1/2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kuorittuja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä

- Kuumenna siirappi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi
- Lisää rasva ja anna sen sulaa sokerien joukkoon
- Anna seoksen jäähtyä
- Yhdistä kuivat aineet keskenään
- Lisää jauhot sokeri-rasvaseokseen
- Sekoita hyvin ja lopuksi lisää pähkinärouhe

Anna taikinan maustua mielellään yön yli jääkaapissa. Taikina kannattaa muovata pötkön mallisiksi heti tuoreeltaan, näin niistä on helpompi seuraavana päivänä pilkkoa keksejä uunipellille. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia. Tarkkana saa olla paiston kanssa, mulla osa tummui hieman liikaa. Ei siis kannata mitään isompia ruveta puuhailemaan yhtä aikaa paistamisen kanssa ;)

Ohjeesta tuli noin 50 piparia.

2 kommenttia:

  1. Minä kyllä tykkään pipareiden teosta, mutta sama, meilläkään kumpikaan ei ihan kamalasti tykkää syödä niitä (taikina onkin eri juttu). Mä jopa pidän enemmän kaupan pipareista, vaikkakin ne on kyllä melkein jo ihan eri tuote kuin itsetehdyt. Aika jännä tuo pistaasi tuolla seassa. Oispa hauska maistaa :)

    VastaaPoista
  2. Valtavan ihana ohje, tosi erikoinen! varmaan ihanaa <3

    VastaaPoista